top of page

ØYEHELSE

En optiker kan oppdage andre helsemessige endringer ved en synsundersøkelse.
Ved behov/øyesykdom henviser optikeren direkte til øyelege.
Ta kontakt med din Alliance optiker hvis du har en eller flere av disse symptomene:
– Klarer ikke å lese avisen
– Rette linjer ser skjeve ut
– Ser ikke fortauskanter
– Kjenner ikke igjen folk på gaten
– Blendes kraftig av lengre sollys eller møtende biler
– Vanskelig å jobbe lenge foran pc
– Øyesykdommer i familien
– Synsfeil i familien
– Hodepine
– Dobbeltsyn
Øyet er kroppens fineste unike instrument
Øyeeplet er formet som en kule og blir kalt kroppens fineste instrument. Det er bare en liten del av selve øyet vi ser mellom øyelokkene. Selve øyet er konstruert likt hos alle mennesker. Øyeeplet ligger beskyttet av kraniet og er omgitt av øyehulens fettvev. Det blir påstått at 80% av den informasjon du mottar, får du gjennom øynene.
Viktig å beskytte øynene
Øyelokk og øyevipper er en del av øyets forsvar mot skade forårsaket av støv og fremmedlegemer. Øyelokkene hjelper med å fordele tårevæsken, slik at hornhinnen og bindehinnen hele tiden holdes fuktig via tårekjertlene. Hornhinnen er den mest ømfintlige og sårbare vev du har på kroppen. Det er derfor viktig at du vet hvordan du best beskytter øynene dine. Du er alltid velkommen til å søke råd og veiledning hos oss – også selv om du ikke bruker briller eller kontaktlinser.
 
Øyesykdom kan avdekkes hos din fastoptiker
Grå stær
Grå stær er en øyesykdom som rammer øyets linse. Ved fremskreden grå stær, også kalt katarakt, kan det skimtes en grå skygge bak pupillen – derav sykdommens navn. Grå stær er den hyppigste årsak til synstap hos personer over 50 år og kan i dag enkelt behandles ved at den gamle linsen byttes ut kirurgisk med en kunstig linse. Øyesykdommen er et resultat av aldringsprosessen, og mange over 70 år har grå stær i noen grad. Grå stær er en tilstand som kommer gradvis med alderen, men er ikke en farlig øyesykdom. Risikoen øker øker ved røyking, og ny forskning viser at også ultrafiolett lys kan være medvirkende til at sykdommen utvikles. Det er derfor viktig at du beskytter øynene mot solens skadelige UV-stråler.
 
Grønn stær
Grønn stær (glaucom) er en tilstand der synsnerven kan skades over tid. Det er flere former for grønn stær. Den mest alminnelige er kronisk grønn stær, som oppstår fordi trykket i øyet stiger. Uten behandling kan grønn stær skade øyets synsnerve hvis det ikke oppdages i tide. Grønn stær er arvelig, og i familier hvor det forekommer bør man få undersøkt øynene fra 30-års alderen. Andre bør teste øyene sine jevnlig fra 40- 60 års alderen.
 
AMD
Aldersbetinget Makula Degenerasjon av netthinnen (AMD) er i dag den alminnelige betegnelsen på det man tidligere kalte øyeforkalkning. Det er imidlertid ikke snakk om forkalkede blodkar slik som det for eksempel ses i ben, hjerte og hjerne, derfor er denne betgnelsen noe misvisende. AMD er en gentisk betinget sykdom i netthinnens skarpsyn-sentrum, også kalt den gule flekken(Makula). AMD er i dag den hyppigste årsak til leseblindhet i den vestlige verden, og er relatert til livsstil og stigende levealder.
 
Diabetisk øyesykdom
Diabetes kan forårsake forandringer i alle øyets deler, men viktigst og hyppigst i øyets netthinne og linse. Diabetiske netthinneforandringer oppstår som følge av kronisk forhøyede blodsukkerverdier og/eller forhøyet trykk over tid, og kan føre til blindhet hvis ikke dette behandles.
bottom of page